Clasificare vinuri

by Florin G. on 23/02/2012

Post image for Clasificare vinuri

V-ati intrebat ce semnificatie au pe sticlele de vin notatiile VS – IG, DOC, DOCC, DOCC – CMD, DOCC – CT, DOCC – CIB? Vinuri de calitate:
– vinuri de calitate superioara (contine alcool peste 10%) – VS, se mai numeste si cu indicatie geografica – IG (pe unele sticle scrie chiar VSIG);
– vinuri cu denumire de origine controlata (alcool > 11%) – DOC;
– vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate (alcool > 11,5%) – DOCC;
– vinuri DOC culese la maturitate deplina (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l) – DOCC-CMD;
– vinuri DOC culese tarziu (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l) – DOCC-CT;
– vinuri DOC culese la innobilarea boabelor (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor) – DOCC-CIB.

Alte clasificari ale vinurilor mai pot fi dupa culoare:
– vinuri albe;
– vinuri rosii;
– vinuri rosé.

In functie de gradul alcoolic:
– vinuri de masa (alcool < 8,5%);
– vin de masa superior (cu taria intre 8,5 si 9,5);
– vinuri de calitate superioara (cu minim 10 grade alcool) – VS, sau cu indicatie geografica – IG.

In functie de acumularea zaharurilor:
– vinuri seci – cu un continut de zaharuri pana la 4,0 g/l inclusiv;
– vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv;
– vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv;
– vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l.

Dupa compozitia ampelografica (ampelografia este stiinta care se ocupa cu studiul genurilor, al speciilor si al varietatilor de vita-de-vie) :
– vinuri de soi, sunt obtinute din struguri de un singur soi. Totodata se permite folosirea strugurilor de alte soiuri ampelografice, dar nu mai mult de 15%, si de aceeasi specie botanica si culoare a boabelor;
– vinuri cupajate – sunt obtinute din vinuri brute fabricate din mai multe soiuri, in anumite proportii bine stabilite;
– vinuri sepajate – se obtin prin vinificarea in amestec a diferitelor soiuri de struguri de aceeasi specie botanica, in proportii stabilite pentru fiecare denumire de vinuri.

ONDOV (Oficiul National al Denumirilor de Orgine pentru Vinuri) elaborează normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) si a vinurilor cu indicatie geografica (IG), cu consultarea Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV) si a organizatiilor de producatori de vinuri din arealul vizat. De asemenea, elibereaza autorizatia de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, precum si certificatele de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile cu denumire de origine controlata. (ONDOV) este o institutie publica din Romania, cu personalitate juridica, infiintata in anul 2002 si aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Franta are cateva sisteme de clasificare bazate pe locul de productie; Spania, Grecia si Italia au clasificari bazate pe un sistem dual a calitatii si originii strugurilor. In afara Europei vinurile tind sa fie clasificate dupa soiurile de struguri mai degraba decat dupa locul de productie sau regiunea de origine, au existat si unele tentative neoficiale de clasificare dupa calitate.

Fie ca e vin de tara sau vin DOC, se asorteaza cu o mancare buna sau cu un prieten bun. 😀

Leave a Comment

Previous post:

Next post: