Primăvara la ţară

by S. Elena on 28/02/2012

Post image for Primăvara la ţară

Mi-am petrecut o mare parte a copilăriei la bunici, la ţară. Nu sunt împotriva celor care iubesc viaţa trăită în oraş, dar cred că aceste persoane ar putea gândi şi altfel dacă ar trăi măcar un anotimp undeva, într-un sat. Nu se vor putea mândri cu piese de teatru sau filme văzute la cinematograf, nici cu vizite prin magazine impunătoare. Dar vor putea fi mai aproape de natură, vor avea mai mult timp şi răbdare cu propria persoană şi cu cei din jur.
Să încercăm să trăim măcar imaginar la ţară; să începem cu anotimpul primavara. Acolo se simte cu mai multă putere prospeţimea aerului, dublată de lumina puternică. Copacii îşi scutură haina de zăpadă şi işi cresc pe fiecare creangă mugurii. Te bucuri şi te-nfiori gândindu-te la explozia de frunze şi flori din luna lui florar. Pe ici-colo scoate capul, sfioasă, câte o narcisă. Îi ţine de urât un pâlc de lalele viu colorate. Nu ştiu de ce, dar în grădina aceasta ghioceii înca n-au învăţat să răsară.
Pământul are nevoie de îngrijire specială, în funcţie de fiecare legumă, plantă pe care vrei să o cultivi. Trebuie să gândeşti, să chibzuieşti, pentru că pământul cere din când în când să i se schimbe tipul de recoltă pentru ca aceasta să fie cât mai generoasă.
Printre firele de iarbă ţâşnesc veseli, temători uneori, ghemotoacele de pui de gaină. Dacă nu eşti atent la mersul firavelor lor picioare, ai putea rămâne cu impresia că se rostogolesc. E de ajuns un zgomot uşor şi se strang toţi roată în jurul găinii-mamă.
Undeva, pe o bucată de pământ, încălzită de razele soarelui se întinde leneşă o pisică. A schimbat soba cu razele soarelui şi e tare mulţumită. Acum se încălzeşte şi poate admira peisajul pe îndelete. De caldura afectivă nu duce lipsă, dar, dacă stăpâna uită să o alinte, îşi ia singură porţia de iubire.
Îţi place imaginea aceasta? Te cred: pamânt reavăn, copaci înmuguriţi, animale, păsări, aer şi apă proaspată. Cred că apa din fântâni poate concura în mod serios la gust cu băuturile racoritoare. Are un gust aparte şi este sănătoasă; ar fi bine ca atunci când dai de ea să-ţi faci provizii.
Dacă e încântător să-ţi imaginezi un astfel de peisaj, oare cât de plăcut ar fi, pentru tine, omule născut şi crescut de-o veşnicie în oraş, să mergi să vezi şi să trăieşti măcar preţ de o vacanţă într-un astfel de loc?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: