Cum un simplu “dar” scade anxietatea

by S. Elena on 08/02/2012

Post image for Cum un simplu “dar” scade anxietatea

        Anxietatea puternică te împiedică să te implici puternic în propria viaţă, să relaţionezi adecvat cu persoanele la care ţii. Ţi-e frică să participi la un interviu de angajare de teamă că vei fi respins, să te implici într-o nouă relaţie pentru că te gandeşti că va sfârşi la fel de dureros ca cea anterioară, să accepţi un post mai bun de teamă că nu te vei descurca.
De unde vin aceste temeri? Sunt generate uneori din dorinţa exagerată, conştientizată sau nu, de a face faţă cu orice preţ unor situaţii complicate, alteori sunt interiorizări ale afirmaţiilor părinţilor, profesorilor, adulţilor în preajma cărora trăim cu privire la modul de a face faţă unor probleme existenţiale. Adulţii vor ce este bine pentru copii, vor ca aceştia să reuşească în viaţă, dar de cele mai multe ori felul în care transmit această dorinţă nu este cel mai potrivit. Vor ca proprii copii sau elevi să facă faţă situaţiilor, dar sfârşesc prin a trasforma persoane cu temeri realiste în persoane paralizate de frică.
       Desigur că viaţa este imprevizibilă, că treci prin experienţe pe care uneori nu ţi le alegi şi nu ţi le doreşti. Aşa cum nu putem schimba felul nostru de a fi, nu putem schimba prea tare nici experienţele de viaţă, dar putem schimba modul în care gândim despre ele. Anxietatea se reduce dacă se va renunţa la a privi lumea în alb sau negru – “vreau cu orice preţ să iau examenul” – la admirarea realităţii şi în alte nuanţe – “îmi doresc să iau examenul, dar fericirea mea nu depinde de rezultatele acestui examen”. Şi gândurile optimiste atrag după sine sentimente pozitive.

        Modul în care reacţionăm afectiv sau comportamental faţă de situaţiile complicate izvorăşte din sistemul nostru de convingeri, sistem care poate fi schimbat. Convingerile raţionale te ajută să faci faţă realităţii, să accepţi şi posibilitatea eşecului care poate să-ţi producă o simplă îngrijorare. Convingerile iraţionale te pot bloca, te împiedică să acţionezi în situaţiile viitoare. Din cauza lor poţi deveni o persoană tristă, temătoare, nefericită. Distanţa dintre convingeri iraţionale şi cele raţionale, dintre îngrijorarea exagerată şi cea sănătoasă, este de un simplu „dar” care ar releva şi situaţia în care scopurile nu sunt atinse şi faptul că fericirea noastră, valoarea propriei persoane, atitudinea celorlalţi faţă de noi, nu depinde strict de felul în care rezolvăm o anumită situaţie.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: