Tiki Taka: antidot la antifotbal

by Victor Alartes on 29/05/2011

Post image for Tiki Taka: antidot la antifotbal

Ibrahimovici a spus ca, la Inter, ar fi ucis pentru Mourinho, in timp ce, la Barcelona, cu “filosoful” Guardiola, totul este doar fotbal. E limpede ca suedezul il divinizeaza pe psiholog si il dispretuieste pe filosof. In fond, cum sa dai totul pe teren pentru un filosof, fie el si al fotbalului?

Si totusi, in acest sezon a invins fotbalul adevarat. Mai intai, in semifinala, filosoful l-a dezarmat pe psiholog. Fostul fotbalist l-a invins pe fostul translator. Jocul-spectacol cu mingea a infrant jocul cu mintea jucatorilor.

Apoi, in finala, inovatorii din Barcelona i-au invins pe inventatorii fotbalului. Britanicilor le-a fost confiscat obiectul muncii. Nu li s-a dat mingea. Tiki Taka a fost oferita Zeului Fotbal de catre catalani chiar pe Wembley, templul acestui sport-re(li)g(i)e.

Am crezut o vreme ca antifotbalul e un ingredient indispensabil al performantei in fotbalului modern – era si greu sa nu crezi asta cand Grecia castiga Campionatul European. A trebuit sa vina Guardiola sa ma convinga ca Tiki Taka bate antifotbalul. Ca antidotul la antifotbal nu este si-mai-mult-antifotbal, ci mai-mult-fotbal.

Si sa-mi aduca aminte de o finala jucata acum un sfert de veac. Cand aceeasi Barcelona pierdea in fata Stelei. Pe atunci nu exista Tiki Taka, dar stilul practicat de Steaua – joc de posesie prelungita, cu pase scurte in viteza – era ceva mai aproape de acest concept decat ce juca Barcelona, antrenata de un englez! Iar rezultatul s-a vazut. Atunci, ca si acum. 

Am inceput citandu-l pe “antifilosoful” Ibrahimovici. Voi incheia cu spusele cuiva care a stat mai mult la Barcelona. Si a insemnat mai mult pentru Barcelona, dar si pentru fotbal. Legendarul Cruyff a afirmat  despre Mourinho ca este “antrenor de trofee, nu de fotbal”. Cu aroganta sa binecunoscuta, The Special One i-a multumit ironic, declarand ca ii place intr-adevar sa castige trofee. N-a precizat daca ii place si fotbalul! S-ar putea spune ca, asa cum Ibrahimovici ar fi ucis pentru “psihologul” succesului cu orice pret, acesta ar fi ucis, la randul sau, pentru un trofeu. Ar fi ucis si fotbalul, daca acesta era pretul de platit…

Cineva trebuia sa iubeasca si fotbalul. Si sa-l salveze cumva. Si l-a salvat! Acel “cineva” se cheama Guardiola, iar acel “cumva” este Tika Taka.

{ 1 comment… read it below or add one }

takeda May 30, 2011 at 09:47

accomplishment vs. recognition… dilema omului dintotdeuna.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: