Să-i ceri iertare copilului tău

by S. Elena on 07/02/2012

Post image for Să-i ceri iertare copilului tău

Copilul învaţă din orice, din atitudinile, din modul de exprimare al părinţilor, din părerile, chiar şi din greşelile acestora. Din păcate, din greşelile părinţilor copilul învaţă de cele mai multe ori moduri greşite de comportare, pentru că adulţilor le e greu să-şi ceară scuze şi le este şi mai greu să spună că au greşit copilului lor.

        Poate că această dificultate are drept cauză teama părintelui de a nu-şi pierde autoritatea în faţa copilului sau din prea mult orgoliu sau pentru a nu-i arăta că cedează în faţa lui. Autoritatea nu constă însă în a-ţi ascunde greşelile, ci în comportamentul şi în atitudinea adecvată faţă de ceilalţi. Părerea pozitivă exagerată despre sine nu-ţi va da şansa să-ţi identifici şi să-ţi corectezi propriile greşeli. A recunoaşte că ai greşit în faţa copilului nu înseamnă că cedezi sau că sunt eliminate reguli clar stabilite în comportamentul acestuia. Este o cale de a arăta un mod adecvat de a proceda, cu condiţia de a nu acorda cu această ocazie o serie de bonusuri copilului, lăsîndu-l astfel să profite de pe urma greşelii tale.

        Dacă reuşeşti să-i ceri iertare copilului tău pentru o vorbă jignitoare, pentru ton ridicat, critici exagerate, îl înveţi cum să procedeze atunci când şi el va trece la rândul său prin această situaţie, ce cuvinte să folosească, să explice contextul care l-a determinat să facă greşeli. Copilul se va simţi respectat de către părinte, se va simţi important şi-l va respecta la rândul său pe părinte pentru că a avut curajul să recunoască că a greşit. Vor dispărea resentimentele copilului faţă de comportamentul greşit al părintelui şi va fi o bună ocazie a copilului de a dezvălui cum s-a simţit în situaţia respectivă. Este o cale de a îmbunătăţi comunicarea dintre părinte şi copil.

        E imposibil să nu greşeşti mai mult sau mai puţin în relaţie cu ceilalţi. Dar mai grav decât faptul că ai greşit este să nu recunoşti eroarea, mai ales atunci când lângă tine se află copilul care are personalitatea în formare. Dacă argumentele de mai sus nu sunt suficient de convingătoare, poate părerea lui Zig Ziglar (autor american de litaratură motivaţională) va determina părinţii să treacă peste jenă şi să ceară mai des iertare copiilor lor atunci când greşesc: „Atunci când recunoşti că ai greşit şi-ţi ceri iertare, nu faci altceva decât să recunoşti că eşti mai înţelept decât ai fost atunci când ai făcut greşeala”.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: