Cum să reduci din tensiunea rolului de părinte

by S. Elena on 26/02/2012

Post image for Cum să reduci din tensiunea rolului de părinte

        Meseria de părinte poate fi percepută ca epuizantă pentru că presupune a oferi permanent copilului afecţiune, hrană, grijă pentru educaţia sa, pentru modul în care se îmbracă, în care relaţionează cu ceilalţi, pentru alegerile pe care le face. Este un rol pe viaţă, care te secătuieşte de energie şi timp. Richard Templar autorul cărţii “Cele 100 de reguli ale vieţii” vine cu soluţii şi pentru părinţi prin “Cele 100 de reguli ale educării copilului”. Stilul în care este scrisă, precum şi ideile oferite, sunt menite să mai reducă din încrâncenarea cu care este îndeplinit uneori rolul de părinte.

        Sunt greşeli care apar în calea rolului de părinte: modul în care te aştepţi să fie propriul copil – fără defecte şi educat într-un timp foarte scurt, să fie ordonat, organizat şi, dacă se poate, mai bun decât alţi copii. Aceste erori pot să abată părintele chiar de la ceea ce ar trebui să fie obiectivul său final: să formeze oameni fericiţi, echilibraţi, încrezători în sine, capabili a-i face fericiţi şi pe cei din jurul lor şi de a se descurca în viaţă.

        O primă regulă ce te face să-ţi menţii echilibrul interior ca părinte este să mai reduci din aşteptările pe care le ai faţă de propriul copil şi faţă de propria persoană. Nimeni nu este perfect, nici chiar părinţii. Dacă te simţi vinovat ca părinte încearcă să te concentrezi pe ceea ce ai reuşit să faci bine pentru copilul tău. Nu este sfârşitul lumii dacă o dată ai lăsat copilul să mănânce la fast-food sau nu ai putut să-l ajuţi la teme pentru că erai foarte obosit.

         Axat pe formarea personalităţii copilului poţi să faci eroarea de a forţa copilul să meargă la cursuri extraşcolare care nu reprezintă un interes pentru el. De aici şi regula de a organiza echilibrat timpul copilului. Participarea la două cursuri extraşcolare pe săptămână este de ajuns pentru a cultiva aptitudinile copilului. Pentru a se dezvolta corespunzător, copilul are nevoie în egală măsură de cursuri extraşcolare, dar şi de citit, învăţat, joacă, plimbare. Echilibrul în organizarea timpului este necesar şi pentru părinte. Şi părinţii sunt oameni şi au nevoie să îşi petreacă timpul cu prietenii, cu partenerul sau să facă efort pentru a obţine succes în carieră. Acest timp personal este necesar pentru a se încărca cu energie şi a fi eficient ca părinte.

         Dacă treci prin situaţii tensionate în relaţia cu copilul ai nevoie şi tu, ca şi copilul, de o pauză din timpul petrecut împreună. Pauza este necesară pentru a creşte calitatea ta ca părinte şi nu ar trebui să lase loc sentimentului de vină că nu ai făcut faţă propriului copil.

        Meseria de părinte este grea, dar se învaţă treptat, ne asigură Richard Templar. Şi se învaţă din propria experienţă. Sfaturile celorlaţi pot fi idei preţioase, dar doar părintele este cel în masură să le aleagă pe cele potrivite pentru relaţia cu propriul copil, pentru că această relaţie este unică şi nu trebuie să copieze, să imite alte relaţii.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: