Cum sa educi un copil timid

by S. Elena on 09/01/2012

Post image for Cum sa educi un copil timid

Comunicarea eficienta are numeroase avantaje pentru copil la varsta prescolaritatii si a scolaritatii mici: il ajuta sa stabileasca si sa mentina relatii cu ceilalti, sa obtina rezultate scolare mai bune, sa castige incredere in propria persoana, este o sursa a optimismului. In mod cert abilitatea de a comunica este o conditie a reusitei. Hai sa aflam impreuna cu ce putem sa inlocuim clasica afirmatie “e timid”!

Dar cum recunoastem copilul timid?

Este copilul agitat, temator, care are tendinta de a plange, care interactioneaza difil cu persoanele straine. Se joaca cu mare greutate cu alti copii, iar adaptarea la mediul scolar presupune timp indelungat. O educatie adecvata poate sa ajute copilul sa relationeze mai bine cu ceilalti, sa se adapteze diverselor situatii, sa-si faca prieteni. Desigur ca nu-ti poti transforma copilul total, dar ii poti forma acele abilitati sociale care il vor ajuta sa se integreze mai bine intr-un grup. Marie-Claude Beliveau identifica in “Necazurile micului scolar” cateva ingrediente ale abilitatilor relationale. Alaturi de empatie, cooperare, colaborare, respectul de sine, se afla dialogul, inteles ca pe capacitatea de a rezolva conflictele cu cuvinte. Extrem de importanta este si contruirea sau refacerea imaginii in grup pentru a trece de la statutul de elev “respins” sau “ ignorat” la cel de elev “cautat”.

Ce poti sa faci pentru a ajuta copilul timid?

Ai putea tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a stimula capacitatea de comunicare a copilului si a reduce anxietatea:

  • Renunta la numirea copilului tau drept “timid”, “retras” sau copil “cu probleme”. Foloseste denumirea de “copil linistit”. Astfel, se inlocuieste conotatia negativa a expresiei “ timid” cu conotatia pozitiva a expresiei “linistit”. Tranformi modul in care este privita aceasta trasatura de personalitate a copilului: dintr-un defect intr-o calitate.
  • Ai putea sa fii alaturi de el mereu, dar nu-l proteja in mod exagerat. Fiecare situatie prin care trece il ajuta sa creasca, sa invete sa se adapteze. Poate ca pentru tine, ca parinte, ajutorul oferit permanent copilului tau este securizant, te face sa crezi ca-ti indeplinesti responsabalitatea de parinte. Pentru copil este insa sufocant. Intr-o scrisoare de retragere din viata publica, scriitorul Gabriel Garcia Marquez scria “Unui copil i-as da aripi, dar l-as lasa sa invete sa zboare singur”.
  • Creeaza acasa situatii care sa-l ajute pe copil sa-si dezvolte limbajul. Aptitudinea verbala, ca orice aptitudine, necesita exersare. Situatiile de exersare ar putea fi: implicarea in diverse jocuri, incurajarea povestirii intamplarilor prin care a trecut in ziua respectiva, vizionarea si comentarea unor filme alaturi de alte persoane, stimularea discutiilor despre cartile citite. Copilul timid are nevoie sa fie incurajat sa adreseze intrebari, sa-si spuna parerea, sa-si exprime sentimentele, sa ia initiativa intr-un joc.
  • E bine sa nu-l iei prin surprindere. Incearca sa-l pregatesti psihic, sa-i explici prin ce situatie urmeaza sa treaca: de exemplu, mersul in vizita sau la scoala. Copilul trebuie sa stie ca implicarea intr-o relatie presupune si asumarea riscului de a fi respins, refuzat, jignit. Il poti ajuta sa se pregateasca sa relationeze cu ceilalti apeland la imaginatie (de exemplu, sa se imagineze ca este la aniversarea unui coleg: cum ar reactiona, ce intrebari ar adresa, ce ar raspunde daca i s-ar adresa anumite intrebari, despre ce ar putea sa vorbeasca). O alta modalitate ar fi jocul de rol. Un astfel de exercitiu este cel propus de psihologul Carmen Ghilescu: “Sa ne imaginam ca eu sunt educatoarea si tu esti la gradinita. Avem serbare maine. Haide sa repetam poezia. Urca-te pe acel scaun, sa zicem ca este scara”. Rolurile pot fi inversate: poti sa joci apoi rolul copilului tau timid, prilej foarte bun pentru ca el sa se autoobserve.
  • Incearca sa lauzi copilul dupa fiecare reusita, oricat de mica ar fi aceasta. Il ajuti astfel sa dobandeasca incredere in sine, conditie importanta pentru a fi mai curajos in relatiile cu ceilalti. Ajuta-l sa se cunoasca mai bine, sa-si identifice calitatile, defectele, aptitudinile.

Desigur ca acestea lista de sfaturi poate fi continuata pentru ca, parinte fiind, poti sa descoperi noi cai de educare a copilului timid. Ai posibilitatea sa o completezi cu propiile sfaturi. Si nu uita ca adesea copilul ii are drept model pe parinti. Pentru a da un impuls copilului tau sa lupte cu timiditatea inceaca sa-ti rezolvi propria timiditate!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: